Ken uw kerk

1 Het kerkgebouw
2 Heilige Rita van Cascia

Het kerkgebouw

De Augustijnen besloten in 1895 tot de bouw van een kerk in neogotische stijl naar een ontwerp van architect P.J. Bekkers in samenwerking met J.P.I. Hegener. De eerstesteenlegging was op 12 mei 1897. De bouw werd voltooid in 1898.

Het opvallende 800 kg. zware Heilig Hart-beeld van 4 meter hoog is gemaakt van hout en verguld koperplaat door de Roermondse beeldhouwer Jean Geelen. Het werd op de torenspits geplaatst op 19 maart 1898. In de volksmond wordt dit beeld ‘Jezus waaghals’ genoemd.

De kerk is geen parochiekerk maar altijd een kloosterkerk geweest. In de Tweede Wereldoorlog liep de kerk vrijwel geen schade op, alleen werden de klokken gevorderd. Het beeld op de toren moest van de Duitsers worden gecamoufleerd omdat het een oriëntatiepunt was voor geallieerde piloten.

Bij het 50-jarig bestaan van de kerk in 1948 werden enkele gebrandschilderde ramen geschonken door de Eindhovense bevolking.

2  Heilige Rita van Cascia

Als u de kerk binnenkomt, vindt u links, direct naast de ingang, een kleine nis met daarin het beeld van de Heilige Rita. Wie was deze heilige?

Rita werd rond het jaar 1380 in het dorpje Roccaporena in het Italiaanse Umbrië geboren als enig kind van het echtpaar Antonio Lotti en Amata Ferri. Als jong meisje bezocht ze dikwijls het klooster van de augustinessen in het nabijgelegen Cascia. Zij had een speciale devotie voor Johannes de Doper, Nicolaas van Tolentijn en Augustinus. Deze drie heiligen verschenen haar in een visioen en wekten bij haar het verlangen op om in te treden in het klooster. Het lot beschikte voorlopig anders. Op veertienjarige leeftijd werd zij uitgehuwelijkt. Achttien jaar later werd haar man vermoord en Rita bleef achter met twee zoontjes. Rita vreesde dat haar zonen in de toekomst bloedwraak zouden nemen op de moordenaars van haar echtgenoot en zij bad vurig tot God dat Hij haar kinderen hiervoor zou sparen. Haar gebed werd op een wrede wijze verhoord, want de beide jongens stierven op twee achtereenvolgende dagen. Als weduwe zonder kinderen opende zich alsnog de weg naar het klooster nadat zij hiervoor eerst vele moeilijkheden had moeten overwinnen.

Zij leidde een leven vol van ascese en gebed. In haar verlangen om te lijden als Christus zelf, ontving zij een stigma via een doorn uit de doornenkroon. Deze doorn veroorzaakte een blijvende wond op haar voorhoofd. Op hoge leeftijd uitte zij de wens om op bedevaart naar Rome te mogen gaan. Van haar overste kreeg zij hiervoor toestemming op voorwaarde dat haar wond genezen zou zijn. Dit gebeurde inderdaad. Na terugkeer in Cascia opende de wonde zich weer spontaan. Rita overleed in 1447. In 1900 werd zij door paus Leo XIII heilig verklaard.

Het kruis dat Rita in haar rechterhand draagt, verwijst naar haar devotie voor het lijden van Christus. De roos die haar door een engel wordt aangereikt en de rozen aan haar voeten verwijzen naar een legende. Rita lag vier jaar ziek te bed in haar kloostercel toen een verwante haar vroeg of ze iets wenste. Zij antwoordde dat ze graag een roos zou hebben uit het tuintje van haar ouderlijk huis. Het leek een onmogelijke vraag want het was januari. Desondanks werd er aan een dorre struik een roos gevonden die vervolgens aan Rita werd gegeven.

De feestdag van Rita is 22 mei. Omdat ze zoveel geleden had als echtgenote, als moeder en als weduwe, was ze in staat om zich in te leven in de moeilijkheden van anderen. Mede om deze reden wordt de Heilige Rita beschouwd als de patrones van de hopeloze zaken. De kerk bij het klooster in Cascia is aan haar toegewijd. In deze kerk kan men haar lichaam dat in een glazen kist is opgebaard, nog zien.

De Nederlandse augustijnen hebben begin vorige eeuw hun parochiekerk in Amsterdam-Noord aan haar toegewijd. Deze kerk die in 1922 werd ingezegend, is in 1995 buiten gebruik gesteld.
meer levensbeschrijvingen van Rita zie www.augustinus.nl en www.augustijnen.nl

Timpaan boven de ingang van de Augustijnenkerk

Foto: Wijtse Rodenburg

Op de website Kerkfotografie staat een album met 40 grote foto's van onze Augustijnenkerk.